21.12.2012

:: God jul ::

 
Kjære alle fine inspirerende lesere av rareruskbloggen!
Med dette lille englekoret ønsker jeg dere alle en god og fredelig jul og på gjensyn i det nye året!
 


11.12.2012

:: vårt vinterland ::

 
Snøen har kommet til oss - med kuldegrader, glitter og stjerneklare netter! Vi har hatt snøfest i år som i fjor, jeg strikker på hemmelige strikketøy i peisvarmen og gleder meg over alle varme og myke ullplagg som kommer til sin rett på denne tiden. Velkommen vinter!
 

29.11.2012

:: dagens heldiggris! ::

I formiddag var det trekning i rareruskbloggens første konkurranse!
 
Vinneren ble trukket på tradisjonelt vis - hver av de 58 inspirerende damene som var med i konkurransen fikk en lapp hver. Lapp nummer 3 ble trukket ut, og den som hadde kommentert på kommentarfeltets tredjeplass var Stine som står bak den fine bloggen Strikke Hikke! Gratulerer Stine, en garnpakke til Septemberjakken vil bli sendt til deg!
 
Og til dere alle sammen må jeg bare si - du verden for en fantastisk respons! Jeg har fått utrolig mange nye tanker og ideer av alle de engasjerte kommentarene dere har delt - TUSEN TAKK alle sammen!
 

28.11.2012

:: god norsk ull ::


Da jeg skulle velge garn til den endelige versjonen av Septemberjakken, hadde jeg tre krav:
  1. Garnet skulle komme i et stort og godt utvalg av farger - fra de fine og klare til melerte naturfarger - slik at alle som strikker modellen i det anbefalte garnet kan finne sin drømmefarge, eller inspireres til å prøve noe helt nytt. Ingenting er så inspirerende som å studere rike fargekart syns jeg. Plutselig finner man farger og kombinasjoner man aldri hadde kunnet drømme om, og plaggene kan få så utrolig forskjellig karakter avhengig av hvilket fargevalg man gjør.
  2. Garnet må ikke være superwashbehandlet - det ødelegger mange av ullens fine egenskaper!
  3. Garnet måtte kunne strikkes på middels tykke pinner.
  4. Garnet må passe fint til strukturstrikk slik at mønsteret blir godt synlig.
Jeg prøvde å strikke jakken i Supersoft ullgarn fra Holst som jeg la dobbelt, siden jeg liker de fine melerte fargene så godt. Denne jakkeversjonen kan du se her og her. Jeg strikket på pinner nr 4, men jeg syns det ble for tykt i forhold til hva jeg hadde tenkt meg. (Hvis du likevel ønsker å strikke i dette garnet, eller for eksempel Malsen og Mor sitt lignende lagt dobbelt, kan du prøve å følge oppskriften, men bruke pinner nr 4 og strikke en størrelse mindre enn du skal ha.)  Alpakkakvaliteter gikk ut siden det ikke skal være så godt egnet til strukturstrikk. Jeg vurderte Nøstebarn sitt ullgarn, men det oppfylte ikke helt det første kravet.

Jeg landet til slutt på enkel og god norsk ull, produsert ved Rauma elv på Veblungsnes av Rauma Ullvarefabrikk. Her kan du se en liten film fra produksjonen - dette er action for ullglade! Garnet er velkjent for mange, heter PT2 og kommer i mange fine farger, fra de skikkelig skarpe nesten neonaktige til duse melerte naturfarger. Det oppfyller også de andre kriteriene mine, og har i tillegg den fordelen at det bare blir mykere og finere i bruk slik at du får plagg som varer lenge (Apropos varighet - se denne nydelige genseren fra 1957 som fremdeles er i bruk!). PT2-garnet kan virke litt "tørt" og stivt til å begynne med, men blir mykere i vask.

Rauma finullgarn (samme produsent) er et godt alternativ, men strikkes på litt tynnere pinner, og du vil derfor få et litt mindre plagg. Spesielt til mine danske lesere: Dette garnet er å få kjøpt hos Rasmilla!

Jeg er også spent på å prøve Norsk Pelsull, som har samme strikkefasthet som PT2 og skal være mykere. Jeg kan tenke meg at det også kan bli veldig fint til Septemberjakken! Fås kjøpt hos produsenten og hos Malsen og mor!

Så til sist: FANTASTISK gøy at så mange vil være med på konkurransen om garnpakke til Septemberjakken! Trekningen er først i morgen, så det er ennå ikke for sent å bli med!

24.11.2012

:: gave til en heldig en ::

 
Kjære alle lesere av rareruskbloggen!
Takk for alle visitter, og for alle de inspirerende, morsomme, gode og nyttige tilbakemeldinger jeg får fra dere! I anledning gårdagens mønsterslipp, er det fest og feiring her i dag, og jeg ønsker å invitere alle som er innom til å være med i trekningen av en pakke med materialer til en helt egen Septemberjakke! Jeg har valgt en nydelig isblå farge på garnet og perlemorsknapper som passer flott til. Selve mønsteret kommer selvfølgelig også til å legges ved.
 
Alt du trenger å gjøre for å være med i trekningen, er å svare på et lite spørsmål i kommentarfeltet: Hvilke typer mønster til barn syns du vi trenger mer av?  

Vinneren vil bli trukket på torsdag neste uke!

23.11.2012

:: Septemberjakken - mønsterslipp ::

 
Da er det endelig klart for mønsterslipp her på rareruskbloggen! Nå har jeg regnet meg gjennom utallige regnestykker, tilpasset og fikset og fått alle knapphull plassert på riktig sted, og føler meg omsider klar til å slippe fra meg mønsteret på en klar favorittjakke her hos oss:
 
::  Septemberjakken  :: 
 
Av alle strikkejakker vi har i hus har denne modellen blitt et skikkelig basisplagg til hverdags. Jeg håper mange vil ha glede av mønsteret og at det vil gi opphav til mange fine barnejakker rundt omkring!
 
Jakken er strikket i PT2 ullgarn fra Rauma Ullvarefabrikk på pinner nr 3 1/2. Mønsteret er utarbeidet i størrelsene 2-3, 4-5 og 6-7 år, men kan enkelt tilpasses tynnere/tykkere garn og pinner for de som ønsker større/mindre plagg.
 
Mønsteret får du kjøpt i min Ravelry-butikk eller til høyre her på bloggen.
 
Følg med i morgen - da blir det slippefest her på rareruskbloggen med en fin gave til en av mine lesere!

21.11.2012

:: et mønster blir til ::

Det begynte med at jeg ønsket meg en fin, klassisk barnejakke i strukturstrikk. Modellen skulle være smal, uten særlig med sømmer og kunne brukes mye og lenge. Det er ofte sånn det begynner. Så blar jeg meg gjennom mitt mønsterbibliotek, som for det meste består av gode gamle mønsterhefter som jeg har arvet etter mormor eller mor. Så surrer jeg rundt en stund på Ravelry, og hvis jeg ikke finner noe som ligner på det jeg har sett for meg - ja da blir det som det ble med Septemberjakken - jeg setter i gang med tegninger, regnestykker og strikkeprøver og så er mønsterkonstruksjonsprosessen i gang.
Strukturmønsteret på Septemberjakken har jeg ikke funnet på selv. Det er en gjenganger i mormors gamle strikkehefter, men det som avgjorde valget av struktur var den fine brune guttejakken fra et tysk mønsterhefte fra 70-tallet. Så enkelt, så fin effekt! Etter at jeg begynte å arbeide med Septemberjakkemønsteret har jeg lagt merke til dette mønsteret både her og der - for eksempel på en fin damejakke av Brooklyntweed, på en fin lue strikket av en annen Line, og på en av May B. Langhelles babyjakker - det er et nydelig og anvendelig mønster med det helt rette retropreget som føyer seg fint til både store og små kropper!
Jeg måtte strikke gjennom noen jakker før jeg var helt fornøyd med selve konstruksjonen. Jakkens armer er nemlig opprinnelig strikket fram og tilbake, og da ble det litt for mye montering for min smak. Jeg strikket til og med en voksenvariant som jeg kun bruker som hagejakke siden raglansfellingen jeg prøvde ut i denne varianten ikke ble helt vellykket og jeg ikke orket å rekke opp.
Men nå - 4 jakker senere i forskjellige garntyper, størrelser og farger - har jeg kommet fram til den endelige versjonen av jakken. Mønsteret vil bli publisert i min Ravelry-butikk og her på rareruskbloggen til helgen som kommer.
 
Ønsker alle fine lesere en koselig høstruskedag! 

12.11.2012

:: lys i november ::

 
Nå er det jammen mørkt rundt oss, dere. Steinerskolens årlige lanternefest der barna går med egenproduserte lanterner gjennom mørket mens de synger - om lyset, solen, månen og stjernene - er alltid et kjærkomment innslag på denne tiden av året. Vi tenner lys, og jeg har funnet fram selveste solfargene til å strikke med og nyter siste rest av gyldne løv.
 
Nederst ser dere en liten forsmak på den siste og endelige versjonen av Septemberjakken. Mange av dere har ventet lenge på mønsteret, men jeg følte jeg måtte jobbe meg fram til en versjon med minimalt med montering før jeg ville slippe det fra meg. Nå gjenstår det bare å jobbe gjennom mønsteret ordentlig noen ganger, så vil det bli tilgjengelig i min mønsterbutikk på Ravelry. Flere bilder kommer så fort jeg får fanget litt lys og et barn til fotograferingen.
 
Takker for fin respons på forrige innlegg - jeg lover å komme tilbake til emnet angora når jeg har fått brukt genseren litt - jeg er også veldig nyskjerrig på hvordan den vil oppføre seg i vask og bruk!

Fin novemberuke til deg!

04.11.2012

:: min tur ::

 
 
Når det nå endelig skulle strikkes noe til meg selv slo jeg likevel til med noe skikkelig luksuriøst til hverdagsbruk - nemlig en lett genser i mykeste angora. Mønsteret er fra Pickles og garnet likeså. Jeg ble nyskjerrig på dette mønsteret på grunn av den morsomme og smarte fellingen til ermer - og jeg ble kjempefornøyd med resultatet. Jeg strikket genseren i den minste størrelsen - ikke for at jeg vanligvis bruker xs - men fordi det fort blir for mye "over-size" for min smak. Dette ble akkurat passe syns jeg. Jeg strikket ermene litt kortere og bolen litt lenger enn oppskriften foreslår og slik ble det akkurat en slik genser (jeg egentlig ikke visste at) jeg ønsket meg. Nå gjenstår det å se om den holder seg fint i vask og bruk, for da kan det godt tenkes det blir flere angoragensere i min garderobe etterhvert. Pickles har nemlig flere fine og fristende modeller i angora!
 
 
Ønsker alle mine lesere en fin uke i gråværet! 
 

19.10.2012

ull-konklusjon

Her er hele haugen av barneklær i ull. Det var faktisk ganske lærerikt å ta et skikkelig overblikk over hva vi har, og det påvirker nok litt i planleggingen og prioriteringen av nye strikkeplagg framover. For eksempel er det såpass tydelig at guttene ikke kommer til å fryse i vinter, at jeg trygt kan satse på noen plagg til meg selv. Ja, jeg er faktisk allerede godt i gang! Det tok sin tid å fotografere de to ullgarderobene, og når jeg var ferdig møtte jeg disse to monstrene i døra, og med dem vil jeg ønske alle mine lesere en riktig GOD HELG og si tusen takk for mange fine og inspirerende kommentarer!
 

16.10.2012

Storebrors ull

 
Varmt takk for alle de fine kommentarene til innlegget om lillebrors ull! Veldig hyggelig å dele erfaringer og ull-entusisme med så mange likesinnede!
 
I dag skal jeg vise dere storebrors samling av ullklær, som ikke er så helt ulik lillebrors. Jeg pleier nemlig gjerne strikke en til hver av modeller som har blitt spesielt bra.  
 
Genserne: Storebror har en Alfred-genser og en Viggo-genser i ull/bomull som han har brukt veldig mye i overgangen mellom sommer/høst og vinter/vår, ja egentlig hele året. Disse har holdt seg veldig fint, og jeg liker spesielt godt Viggo-genseren, som er en litt annerledes genser som kan varieres i det uendelige med fine stripefarger, noe det lett kan bli for lite av i guttegarderober. Mer enn et år etter at den ble ferdig er den fortsatt like fin syns jeg! Min favoritt er likevel Bestefarstrøyen i turkisblå tynn ull fra Malsen og mor. Den er så fin og anvendelig i all sin enkelhet, og jeg kan godt anbefale Malsens tynne ull til denne oppskriften. Liker Nøstebarngarn kjempegodt, men det tynne ullgarnet kommer i en fargeskala som bare blir altfor fristende syns jeg.
Jakkene: Selv om strikkejakken er mitt store favorittplagg, har Storebror "bare" 3; en rillestrikket jakke i nydelige strandfarger men i halvveis garnkvalitet (samme som Lillebrors grønne), en lys grå kragejakke i tykk alpakka (samme som Lillebrors brune med stjerner) og så septemberjakken, den aller første jeg strikket i barnestørrelse. Den har blitt skikkelig myk og god etter å ha blitt brukt flittig gjennom tre sesonger. Det er en fin egenskap med det norsk-produserte PT2-garnet!
Vestene: Storebrors favorittplagg. Flere av vestene er rene bestillingsverk, som den lysegrønne Lille livstykke (samme som Lillebrors lysebrune) i ull/bomull og den mørkegrønne Lille frø-vesten. Han har også to Spirevester, en i gult og en i blått - som pynter fint opp i gareroben. Disse er ganske tykke og passer kanskje best når det er kaldt, mens de andre vestene godt kan brukes året rundt. I tillegg har han en gåsungevest som først ble brukt til bare fest, men nå også som hverdagsluksus. Lengst nede ser dere et glimt av Storebror i sin favorittvest, en mørk blå Lille Frø som min mor har strikket (så det er egentlig litt juks at den er med her, men det er nå favoritten ...).
Konklusjon: Storebror trenger ikke flere blå strikkegensere, men gjerne en bestefarstrøye eller to i fine farger. Han kan godt ha en til strikkejakke, mer striper og mer mønster. Han har ingen strikkebukser som passer, men jeg er usikker på om han kanskje har blitt for stor for den slags? Noen som har meninger om hvor aldersgrensen går? Del gjerne egne ull-erfaringer i kommentarfeltet, og husk å legge igjen en lenke hvis du som jeg lar deg inspirere av Merete til å lage en lignende innlegg!

10.10.2012

Lillebrors ull

Det var så utrolig inspirerende og lærerikt å lese Monstermønsters innlegg om hennes barneullgarderobe i sommer så når nå mine barns ullklær er pakket opp, luftet og klargjort til sesongen fikk jeg lyst til å vise dere min egen oppsummering av ullbestanden her i huset.
Lillebrors ullgarderobe består av mange jakker, en del vester, tre bukser og en eneste tynn ullgenser. I den kalde sesongen kler jeg helst mine barn i stilongs, tynn ulltrøye og tynne ullsokker fra Nøstebarn. Over det blir det ullbukse og vest, og strikkejakke ytterst. Blir det varmt, ryker strikkejakken og blir det veldig varmt kastes vesten.
Jakkene: Den turkise septemberjakken har vært med lengst og har blitt flittigst brukt, siden det en stund var den eneste strikkejakken lillebror hadde. Den er strikket i mellomtykt ullgarn (PT2) og har holdt seg utrolig godt. Den har nesten bare blitt finere og mykere i bruk, og siden jeg strikket den ganske lang på ermer og bol har den kunnet brukes lenge, ja - det er faktisk tredje sesongen nå! Den lys naturbrune kragejakken med stjerner er strikket i alpakka og er lillebrors nest eldste og høyest elskede jakke. Jeg var litt bekymret for om alpakkaen skulle bli for tung og sige og bli uformelig, men den er etter mye og tidvis hard bruk fremdeles som ny, - helt kløfri og med den praktiske kragen som kan erstatte hals og skjerf hvis det ikke er altfor kaldt. Den rillestrikkede jakken i grønne nyanser er utrolig fin i fargene, men holder ikke formen så godt. Den oransje septemberjakken er ganske tykk og fungerer veldig fint på varme høst- og vårdager istedenfor ytterjakke. Og så har vi humlejakken, det siste tilskuddet som hittil har vært veldig bra.
Vestene: I vestebunken på bildet over har det sneket seg inn en fin blå Nøstebarnvest som min mor har strikket (og det er jo litt juks), mens denne sennepsgule vesten ikke kom med. I i tillegg har vi en lys naturgrå gåsungevest, en sandfarget lille livstykke og en tynn syrlig grønn improvisert vest i klassisk modell. Alle blir brukt mye, og holder seg fint, spesielt hvis jeg er nøye med å strekke dem forsiktig i form etter vask og plukke et par nupper innimellom.
Genseren ble strikket før bloggingens tid og har vært Storebror sin. Det er en improvisert bestefarstrøye i et fint og tynt koksgrått Navia-garn. Mykt og godt, men nupper litt.
Buksene: De tre ullbuksene nederst er strikket etter Nøstebarnoppskrift - en i rustrød silketweed fra Malsen og mor, en i blå ull som jeg ikke husker hva er og en i gule og grå rester av diverse ullgarn. Den røde og den blå har blitt fikset og lappet, men så er de også på vei inn i sin tredje sesong, så jeg syns i grunnen buksene har holdt seg veldig fint, og de er storfavoritter under dressen. Jeg strikker også buksene ganske lange så de kan brukes lenge.
Konklusjon: Lillebror kunne godt hatt et par ekstra tynne ullgensere. Han trenger egentlig ikke alle de jakkene som står i kø for å bli strikket til ham, men de kommer sannsynligvis til å bli strikket likevel siden vi elsker strikkejakker her i huset og det er gøy med variasjon. Han trenger en vest eller to til (jo han gjør faktisk det!) og han kunne gjerne hatt noe rødt, noe med striper og noe med mønster.
Ellers er ikke dette en gutt som trenger å fryse i vinter! I et kommende innlegg skal vi se på hvordan det står til med storebrors ull. Ønsker dere fine høstdager så lenge!
 
Guro har laget et lignende innlegg her, også inspirerende og lærerikt!

05.10.2012

øks og ull

 
Jeg ble egentlig aldri helt fornøyd med flammejakken. Jakken i seg selv ble fin og oransje nok den, men jeg hadde ikke funnet de riktige knappene og i tillegg hadde jeg tullet så veldig med avstanden mellom knappenehullene at jakken havnet lengst ned i skuffen og ble sjelden brukt. Jeg hadde tenkt meg mørkebrune halvstore treknapper slik som på "originalen," men min knappeforhandler kunne fortelle at det går mote også i knapper så de fine brune og nå også umoderne knappene jeg hadde lagt min elsk på var ikke lenger i produksjon. Det ble istedet noen mindre kokosknapper som jeg aldri helt klarte å forsone meg med. I tillegg var avstanden mellom knappene for stor slik at det ble gliper, og avstanden mellom de to øverste knappene var for liten på grunn av en kraftig matematisk feilberegning. De pinglete kokosknappene var i tillegg så små at de glei ut av knappehullene hele tiden. Jeg tenkte at jeg sikkert kom til å venne meg til det, men jeg gjorde jo ikke det. Legg merke til hvordan jeg til og med lurte dere med å bare vise fram jakken sett bakfra! Og på grunn av det der med avstanden mellom knappehullene var det jo ikke bare å bytte knapper heller. Så en dag, flere måneder senere, kom jeg plutselig på det. Trykknapper! Herved anbefalt som en løsning til andre som har tullet med knappehullene. Jeg kjøpte utstyr på Stoff og Stil, og noen kraftige bank senere kunne selveste flammejakken få tilbake plassen sin blant lillebrors velbrukte strikkejakker. (Som for øvrig skal gjennomgås nøyere i et kommende innlegg). Resultatet ble virkelig fint - jeg fikk sydd igjen de gamle knapphullene og kunne bare plassere trykknappene utover og med passe avstand mellom. Hvilken fryd - selv om det bråkte veldig å få banket dem på plass, selv om jeg ikke fant hammeren og måtte ta til takke med en øks og selv om jeg ikke kom helt uskadd fra prosessen - alt ble bra til slutt.
 
God helg alle sammen!
 

03.10.2012

hei vantesesong !

 
 
Det begynner å bli riktig kaldt på hendene for oss morgensyklister, så et par små prosjekter var nødt til å snike i strikkekøen; raske og enkle vanter til storebror og lillebror. Her poserer de så fint i hagen der blomstene synger på aller siste vers!
Vantene har jeg strikket etter eget hode på pinner nr 4 med en tråd alpakka og en tråd ull, raskt og greit og uten finurligheter, for det var skikkelig vantekrise denne gang. Vi trenger vanter i sekken, vanter i barnehagen, vanter hjemme og minst et par ekstra. Neste gang håper jeg på bedre tid så det blir litt mønster og striper i vantekurven også. 
Kanskje det blir noen av disse:
 
Hei vantesesong - velkommen skal du være! 

23.09.2012

Jeg rømmer!

 
Først av alt - tusen takk for alle fine kommentarer til Humlejakken!

I dag har jeg lyst til å vise dere en av mine inspirasjonskilder på fargefronten. Jeg syns egentlig det er litt vanskelig med farger - hva passer sammen? - hvordan finner man nye kombinasjoner? - hva blir fint og harmonisk uten å bli kjedelig, og hva blir bare helt hysterisk? For å få nye ideer til fargebruk i mine plagg går jeg gjerne en tur innom barnebiblioteket og låner med meg en stabel billedbøker. Det fins mange gode illustratører som virkelig kan dette med farger, så her er det masse inspirasjon å hente. Min favoritt akkurat nå er den svenske illustratøren Eva Lindstrøm. Jeg rømmer! er hennes siste billedbok på norsk og handler om en sau som rømmer hjemmefra. Den ull-relaterte handlingen til tross (fortellingen rommer også en mår med en imponerende luesamling), - det er ikke handlingen, men bruken av farger og de mange spennende kombinasjonene som gjør dette til en av mine favoritter.

Anbefales varmt til alle fargeglade!
God søndag!

10.09.2012

humlejakken

 
Sånn - der var humlejakken ferdig etter en uendelighet av rillestrikk på tynne pinner. Jeg brukte Garnstudios mønster på denne klassiske barnejakken, og plukket opp masker langs kantene nede, langs halsen og ved ermene for å få fine avslutninger med honninggule striper. Spesielt kanten nede gjorde seg veldig fint, og er et tillegg jeg kan anbefale til de som vil prøve seg på dette mønsteret. Jeg la opp til størrelse 2 år, og jeg syns faktisk det ble mer enn langt nok til min 4-åring. Jeg strikket i Holst Supersoft ullgarn i fargene Porcelain og Opal, og det gikk med ca 1 og et halvt nøste av hver farge, pluss en liten rest i fargen Sunshine.
Inspirasjon:
Knappene fra Jannemade.
Ha en fin mandag!