21.11.2012

:: et mønster blir til ::

Det begynte med at jeg ønsket meg en fin, klassisk barnejakke i strukturstrikk. Modellen skulle være smal, uten særlig med sømmer og kunne brukes mye og lenge. Det er ofte sånn det begynner. Så blar jeg meg gjennom mitt mønsterbibliotek, som for det meste består av gode gamle mønsterhefter som jeg har arvet etter mormor eller mor. Så surrer jeg rundt en stund på Ravelry, og hvis jeg ikke finner noe som ligner på det jeg har sett for meg - ja da blir det som det ble med Septemberjakken - jeg setter i gang med tegninger, regnestykker og strikkeprøver og så er mønsterkonstruksjonsprosessen i gang.
Strukturmønsteret på Septemberjakken har jeg ikke funnet på selv. Det er en gjenganger i mormors gamle strikkehefter, men det som avgjorde valget av struktur var den fine brune guttejakken fra et tysk mønsterhefte fra 70-tallet. Så enkelt, så fin effekt! Etter at jeg begynte å arbeide med Septemberjakkemønsteret har jeg lagt merke til dette mønsteret både her og der - for eksempel på en fin damejakke av Brooklyntweed, på en fin lue strikket av en annen Line, og på en av May B. Langhelles babyjakker - det er et nydelig og anvendelig mønster med det helt rette retropreget som føyer seg fint til både store og små kropper!
Jeg måtte strikke gjennom noen jakker før jeg var helt fornøyd med selve konstruksjonen. Jakkens armer er nemlig opprinnelig strikket fram og tilbake, og da ble det litt for mye montering for min smak. Jeg strikket til og med en voksenvariant som jeg kun bruker som hagejakke siden raglansfellingen jeg prøvde ut i denne varianten ikke ble helt vellykket og jeg ikke orket å rekke opp.
Men nå - 4 jakker senere i forskjellige garntyper, størrelser og farger - har jeg kommet fram til den endelige versjonen av jakken. Mønsteret vil bli publisert i min Ravelry-butikk og her på rareruskbloggen til helgen som kommer.
 
Ønsker alle fine lesere en koselig høstruskedag! 

20 kommentarer:

 1. Det vil jeg glæde mig til :-) Hvor er den også lækker den trøje du har strikket til dig selv til haven :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er lidt nysgerrig. Hvor langt går størrelserne op til? Du kan godt høre, at jeg slet ikke kan vente...:-)

   Slett
  2. Hei Marie-Louise, Jakken vil komme i 3 størrelser, ca 2, 4 og 6 år, men kan enkelt tilpasses ved å bruke tykkere eller tynnere pinner og garn enn anbefalt. Hyggelig at du gleder deg!

   Slett
 2. Jeg glæder mig! Den er godt nok også fin, jakken fra det gamle tyske mønsterhæfte :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg, Birgitte - jeg kan ikke tysk og ble litt avskrekket av glidelåsen, ellers kan det godt være jeg hadde prøvd meg på denne!

   Slett
 3. Ååå, spennende! Gleder meg til mønsteret kommer:)

  SvarSlett
 4. Aiai så fin! Gleder meg til den. Bare julegavestrikkingen er overstått kan jeg begynne på jakke til småtten.

  SvarSlett
 5. Strukturmønster passer godt for en så strukturert strikkeoppskriftskaper! Godt gået!

  SvarSlett
 6. Ja, no tel vi ned til helga! Så moro å lese om prosessen! Eg har allereie skaffa meg mønsteret til damejakka (Tinder) frå Brooklyn Tweed. Drøymer nemleg om jakke til meg sjølv også, snart ... Der blir mønsteret kalla "waffle stitch", men på norsk er vel vaffelmønster noko anna? Kva kallar dei det i det tyske heftet? Helsing NysgjerrigSauen

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan ikke finne noen benevnelse på mønsteret i den tyske oppskriften, men så kan jeg jo heller ikke tysk - og jeg tror ikke heller det heter vaffelmønster på norsk, men det som jeg tror heter vaffelmønster er også veldig fint! Bare morsomt med nyskjerrige folk ... og sauer!

   Slett
 7. Så koselig da!! Koselig innlegg og koselig med gamle mønster!
  Det fine er at man kan låne og lage nye tilpassede varianter :O)
  Kjempefine jakker du har strikka :O)
  Er det alpakka du har brukt til deg selv?
  Nina :O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er et garn som har gått ut av produksjon så vidt jeg vet, kan det være fra Drops? Angora tweed eller noe sånt? Det er en blanding av ull, angora og silke iallefall, fantastisk flott garn!

   Slett
 8. Så spennende, du er kjempeflink! Jeg synes for øvrig også at den brune jakka fra det tyske heftet var utrolig kul :-)

  SvarSlett
 9. Bra jobba! Ser ut til å ha blitt en fin jakke. Jeg tror jeg fikk babyjakker i det samme strukturmønsteret for mange år siden, det var veldig elastisk, og holdt seg bra, husker jeg. Skal følge med på Ravelry :-)

  SvarSlett
 10. Kjempeflott jakke! Mønsterskriving er en inspirerende og noen ganger utmattende prosess - men hva gjør vel det når resultatet blir så fint! Gleder meg til du har oppskriften klar!

  SvarSlett
 11. Imponerende! Hilsen mønsterslaven ;)

  SvarSlett
 12. Så morsomt å få et innblikk i prosessen, det ser veldig lovende ut! Fargen på "testjakken" din var helt nydelig, synd det er utgått garn. Eller ikke, siden jeg har kjøpestopp. :)

  SvarSlett
 13. Så flink du er! Det er sannelig mye arbeid som ligger bak en god oppskrift, men morsomt når resultatet blir så flott! :))

  SvarSlett
 14. Veldig fin! JEg er også på strukturkjøret for tiden, det er veldig kjekt med ensfarget og struktur på plagg.

  SvarSlett